Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Puha mézes puszedli

2014.11.17

Ezt a receptet Ternák Attiláné Terák Katta‎ >Torták, sütik házilag osztotta meg a facebookon. Teljes egészében másoltam. Engedélyt kértem és kaptam is a közzétételéhez. A képek is az ő képei, és egy adagot mutat.

10365712_745866588840458_7602588765774066911_n.jpg

10460275_745867392173711_3895637797386467844_n--1-.jpg

 

 

 

 

 

 

 

Lassan itt az ideje, ezért megosztom az én jól bevált, és sütés után már azonnal finom puha mézes puszedlimet. Nem kell napokig zacskóban puhítani, tényleg finom omlós. Még van idő kipróbálni karácsony előtt.  Fogadjátok szeretettel, nekem nagyon bevált.

25 dkg mézet, 30 dkg porcukrot, 8 dkg zsírt, 1 cs mézes fűszerkeveréket lassú tűzön felforrósítok.
Hagyom langyosra kihűlni, majd lassan kevergetve hozzáadok 3 tojás sárgáját és egy egész tojást. Jól elkeverem. 
3 dl langyos tejben 1 cs szalagárét felfuttatok.
1 kg lisztbe beleöntöm a szalagárés tejet, és a mézes anyagot, majd fakanállal eldolgozom. 
Olyan lesz, mint egy fánktészta, kikeverem a tálban fakanállal. Kemény munka, de megéri. (akinek van dagasztója, s belefér ilyen mennyiség, bízza rá a kidolgozást.) Ilyenkor a tészta még ragadós massza. Meglisztezek egy deszkát, kiöntöm rá a tésztát és még 10-15 deka lisztet beledolgozok. Lágy marad a tészta, de ilyennek is kell lennie. Visszateszem a tálba, letakarom, s megy hűvösre pihenni min. 4 órát.
Én este gyúrom, reggel nyújtom. Nagyon megszilárdul a tészta. Lisztezett deszkára rakom, majd "elverem" a sodrófával, ezzel kicsit lapul. Nem könnyű nyújtani, mert kemény a tészta. Kb. ujjnyi vastagra nyújtom, s pogácsa szaggatóval kiszaggatom. Amikor mind kész van, akkor kipapírozott tepsikbe ritkára rakom őket, mert duplájára nőnek, s pakolom a sütőbe. Előmelegített sütőben közepes lángon világosra sütöm. Gyorsan sül! Akkor jó, amikor már az alja kap egy pici színt. Nem kell sokáig sütni, mert túlsül. Fára is szoktam díszt készíteni belőle, akkor vékonyabbra nyújtom, kiszaggatom, hurkapálcikával lyukat készítek a szalagnak, amivel felakasztom. 
A tetejére díszítőnek 3 tojás fehérjét 40 dkg porcukorral jó sokáig keverek. (fél órát min.), de nem felverem, csak keverem fakanállal. Volt, hogy tettem már bele pár csepp citromlét is, akkor gyorsabban köt. De anélkül is tökéletesen megszilárdul. Évek óta ezt a receptet használom. Amint kihűl annyira, hogy már nem süt, azonnal fogyasztható. Van, amikor ecsettel kenem le, van, hogy egy nagy tálba öntöm a puszedliket, és egyszerűen csurgatok rá a mázból, és jól összerázom/forgatom. Deszkára kirakva egy óra alatt megszilárdul a máz. (A mázat lehet színezni kakaóporral, vagy kókusszal ízesíteni.) Lehet dekorcukorral díszíteni.
A fotókon az elsőn kicsi szaggatóval szaggattam, s formáztam, ecsettel kentem vendégváróra, a másikon szándékosan nagyobb szaggatóval, lenyomva kicsit a tetejét, tálban összeforgatva azt uzsonnára készítettem.